
- Gids
- Accessoires
Heb je extra opslagruimte voor je MacBook nodig? Dan kan een portable SSD een goed idee zijn! We zetten in deze gids de beste externe SSD's op een rij.
Portable SSD’s voor je MacBook
De basis MacBook Air en MacBook Pro worden door Apple uitgerust met een opslag van 256GB. Mocht je achteraf toch meer ruimte nodig hebben, om bijvoorbeeld al je foto’s en video’s op te slaan, dan is er natuurlijk altijd de keuze voor iCloud-opslag. Je kunt dan een externe harde schijf overwegen, maar die zijn kwetsbaar tijdens gebruik voor onderweg en niet zo snel vanwege de mechanische onderdelen. Een portable SSD is dan een beter idee en hieronder stellen we enkele aanraders aan je voor. Bonustip: voor het automatisch loskoppelen van je externe SSD kun je de app Ejectify gebruiken.
- Aanraders
- Samsung T7
- Western Digital MyPassport
- Sandisk Extreme
- Samsung X5
- Western Digital BLACK
- Aansluitingen
- Beveiliging
Externe SSD: aanraders voor bij je MacBook
Je kunt een externe SSD zo duur maken als je wil. De vuistregel is: hoe meer opslag je wil, hoe dieper je in de buidel moet tasten. Helaas zijn veel schijven ook wat duurder als je ondersteuning voor Thunderbolt 3 wil. Daar tegenover staat natuurlijk wel een veel hogere snelheid.
Onze keuze: Samsung T7 SSD (Touch/Shield)
Eén van de populairste externe SSD’s is de Samsung T7 Portable SSD. Deze is er in drie uitvoeringen: normaal, met vingerafdrukscanner (Touch) of extra robuust met ribbels (Shield). Deze schijf ondersteunt USB 3.2 Gen 2 en kan bestanden overzetten met een snelheid tot maximaal 1000 MB/s. De T7 Touch dankt zijn naam aan de ingebouwde vingerafdrukscanner. Als je deze wil gebruiken moet je iedere keer als je de schijf koppelt even je vinger op de schijf leggen.
In onze ervaringen werkt dit systeem goed. Wordt de vingerafdruk niet gescand, dan krijg je geen toegang tot de data. Bij een positieve scan verschijnt alles vrijwel meteen. Met zijn formaat van 8,5 x 5,7 x 0,8 cm en een gewicht van 58 gram neem je de T7 zonder problemen mee.
Dit zijn de prijzen van de standaard uitvoering van de Samsung T7:
Hieronder zie je de prijzen voor de T7 Touch met vingerafdrukscanner:
De prijzen van de extra robuuste Samsung T7 Shield vind je hieronder:
Western Digital MyPassport SSD
De My Passport-schijf heeft in versie 3 een nieuw ontwerp gekregen dat in de palm van je hand past. Je kunt deze gebruiken voor het opslaan van films, muziek en dergelijke maar ook voor het maken van backups met Time Machine.
De backupsoftware en wachtwoordbeveiliging die Western Digital meelevert is helaas alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers. Western Digital denkt dat de MyPassport vooral handig is op reis. Hij is er in meerdere kleuren en capaciteiten. Ook verkrijgbaar met 500GB capaciteit.
Sandisk Extreme Portable SSD V2
De Sandisk Extreme is door zijn IP55-classificatie (stof- en waterdicht) een perfecte externe SSD voor onderweg. Ook deze schijf ondersteunt USB 3.2 Gen 2 en kan data overzetten tot maximaal 525 MB/s. Door het ontwerp van de schijf kan je deze SSD bijvoorbeeld aan een clip aan je tas bevestigen. Deze Sandisk Extreme wordt inclusief USB-C kabel én USB-C naar USB-A verloopstuk geleverd. Met 80 gram is dit de één van de lichtste schijven uit de lijst. Vergeleken met zijn voorloper heeft de V2 stuk snellere lees- en schijfsnelheden.
Samsung X5 SSD
Voor een snelle externe SSD met ondersteuning voor Thunderbolt 3 kom je uit bij de Samsung X5. Door de ondersteuning van Thunderbolt 3 haalt deze schijf snelheden tot maximaal 2800 MB/s. Hiermee sla je met gemak een film van 10GB in maximaal 5 seconden op.
Je kunt de Samsung X5 alleen gebruiken wanneer je over een Thunderbolt 3-aansluiting beschikt. Dit is het geval vanaf de MacBook Pro 2016, MacBook Air 2018, iMac 2017, iMac Pro en Mac mini 2018. Nieuwe versies van deze Macs werken uiteraard ook. Voor dit snelheidsmonster zul je wel diep in de buidel moeten tasten. Hij ziet er misschien niet zo stijlvol uit, maar functioneel is ‘ie erg goed.
Western Digital BLACK P50 Game Drive SSD
Western Digital (WD) staat bekend om het fabriceren van traditionele harde schijven. Deze externe SSD is alles behalve traditioneel. Er zit een NVMe SSD met een hoge leessnelheid van 2 gigabyte per seconde. Hij weegt maar 115 gram, dus hij is gemakkelijk mee te nemen. De schokbestendige schijf is bestand tegen vallen van maximaal 2 meter. Backups maken doe je razendsnel via USB-C met een overdrachtssnelheid van 20 gigabit per seconde. Je kunt de schijf ook aansluiten met een USB-C naar USB-A kabel.
Externe SSD op je MacBook aansluiten
Met de huidige Thunderbolt 3-aansluitingen op de MacBooks van Apple is het mogelijk om data met hoge snelheid over de zetten op externe opslag. Wanneer snelheid en draagbaarheid voor jou belangrijk zijn, is het de moeite waard om eens naar SSD’s te kijken voor externe opslagmogelijkheden. SSD’s hebben geen bewegende onderdelen, waardoor ze geschikt zijn om onderweg mee te nemen. De prijzen van SSD’s zijn de afgelopen tijd ook erg gedaald, wat maakt dat nu hét moment kan zijn om voor een dergelijke portable schijf te kiezen. De populaire portable externe SSD’s die we hieronder bespreken hebben allemaal een schijfgrootte van 1TB, maar zijn ook in andere opslagcapaciteiten te koop.
Thunderbolt of alleen USB-C?
Let bij de aanschaf van een externe SSD op of de juiste aansluiting wordt ondersteund. Alle momenteel verkrijgbare MacBooks zijn uitgerust met Thunderbolt 3, een poort die snelheden tot 40Gbps ondersteunt. Ben je nog in het bezit van bijvoorbeeld een MacBook 12-inch uit 2017, dan heeft deze een USB-C poort van de eerste generatie die snelheiden ondersteunt tot maximaal 5Gbps. Voor het ’s nachts maken van backups is dit prima, maar wil je vaak bestanden overzetten dan is een Thunderbolt-aansluiting praktischer. We hebben een apart artikel over Thunderbolt en USB-C.
USB-C en Thunderbolt 3 uitgelegd: dit zijn de verschillen
De USB-C en Thunderbolt 3-aansluiting hebben exact hetzelfde uiterlijk, maar wat is nou eigenlijk het verschil? En wat kan je ermee? In dit artikel zetten we de eigenschappen en verschillen van deze aansluitingen op een rijtje.
Beveiliging van je externe SSD
Omdat die externe SSD’s zo compact zijn, ben je misschien bang dat je ‘m snel kwijtraakt en dat de inhoud ervan door anderen is te lezen. Alle schijven dit we hierboven hebben genoemd beschikken gelukkig over de mogelijkheid om de schijf te beveiligen. Standaard worden de schijven geleverd met wachtwoordbeveiliging via software. Op de Samsung- en Western Digital-schijven is dit een hardwarematige versleuteling door middel van 256-bits AES encryptie. Bij de Sandisk is dit puur softwarematig. De beste beveiliging vind je op de Samsung T7 Touch vanwege de biometrische identificatie. Je hoeft dit niet te gebruiken als je er geen behoefte aan hebt.
Wist je dat je een portable SSD uitstekend kunt gebruiken voor het maken van backups via Time Machine? Dankzij de hoge snelheden van de genoemde schijven is dat in een mum van tijd gedaan. Zo raak je nooit je data kwijt als je Mac ooit stuk gaat of gestolen wordt.
Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt. Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten