Apple MacBook Air 2020 M1, 8GB ram, 7-core GPU, 256GB ssd (Qwerty) Zilver - lud70 - Product reviews (2023)

De nieuwe Apple Macbook Air met M1 chip komt in verschillende configuraties. Deze review gaat over de basisversie in het zilver. Hij is ook verkrijgbaar in space grey en in het goud. De basisversie heeft 8 Gigabyte RAM en een 256 Gigabyte SSD schijf. Ik kocht deze basisversie in december 2020 voor 1.039 euro in de aanbieding bij Mediamarkt. Hierboven vind je de Nederlandstalige video review die ik over de M1 Macbook air maakte.

Uitpakken

In de verpakking zit een 2 meter lang USB-C naar USB-C snoer, en 30W usb-c opladerblok, dat lekker compact is, en beperkt van gewicht, dus prima portable.

Scherm

Het scherm is prachtig. Het heeft voor 2020 begrippen weliswaar wat brede schermranden, maar daar merk je eigenlijk helemaal niks van. De resolutie is prima, en de kleuren zijn ook prachtig, het contrast is prima. Het scherm is een genot om naar te kijken. Dat geldt zowel voor het normale werk, als het kijken naar hoge resolutie films.

Batterij

Ook de batterij is echt heel goed. Met simpele taken gaat het batterij percentage kruipend achteruit. Maar zelfs bij processor intensieve taken is de uitputting van de batterij overzichtelijk. Wanneer je de Macbook Air helemaal hebt opgeladen, kun je met gemak een dag weg zonder oplader, is mijn ervaring. Voor editen en renderen van 4K filmpjes, bijvoorbeeld van een externe SSD is het wel nodig je oplader mee te nemen.

Prestaties

De prestaties zijn ook heel goed. Ik moet wel aangeven dat ik bijna alleen gebruik maak van software die voor de M1 is geoptimaliseerd, zoals Final Cut Pro 10, Motion, en de M1 versies van Microsoft Office, Firefox en Google Chrome. Ik heb maar enkele tools geïnstalleerd, die nog niet geoptimaliseerd zijn, zoals een button in de systeembar om de iconen op mijn bureaublad tijdelijk te verbergen. Overigens werken die prima, omdat ze eenmalig en automatisch vertaald worden door de Rosetta 2 programmatuur, die je nog wel even gratis moet downloaden.

De snelheid van de M1 chip zie je ook terug bij het ontwaken uit sluimerstand. Als je de Macbook uit sluimerstand openklapt, lijkt het alsof hij nooit heeft uitgestaan. Ook apps starten supersnel op.

Pro?

Zoals je merkt ben ik echt heel enthousiast over deze M1 versie. En ik ben niet de enige. Bijna alle reviews die ik zie zijn heel positief. Ik was daardoor eerst eigenlijk een beetje sceptisch over. Maar de M1 maakt al mijn hooggespannen verwachtingen waar. De ervaring is zo positief dat het een vreemde vraag oproept:

Is het iets voor een professional, in plaats van de Pro versie met de M1 of een Macbook pro met Intel processor? Eigenlijk een hele vreemde vraag, maar de M1 processor levert zoveel snelheid en batterij efficiency op, dat je je kunt afvragen waarom je nog een duurdere pro versie van de Macbook M1 zou moeten kopen, of de Macbook pro met Intel.

Toch is het antwoord op de vraag dat het eraan ligt wat voor professional je bent. Je komt een heel eind, zelfs als je foto’s of zelfs 4K video’s edit. In dat laatste geval zou ik wel voor de zekerheid voor de 16 Gigabyte versie gaan, met een grotere harde schijf, want de 256 Gigabyte SSD van het basismodel zit natuurlijk zo vol als je aan de gang gaat met 4K filmpjes of RAW foto’s.
Hou er daarnaast rekening mee, dat de Air terug schakelt in processorsnelheid wanneer je filmpjes rendert van meer dan 10 minuten, om oververhitting te voorkomen. De Pro houdt dat langer vol, door de ventilator. Ook de batterij gaat wat langer mee. Hij is alleen wel weer wat minder portable.

Verder is het de vraag hoe afhankelijk je bent van software die niet is omgezet of nog niet is omgezet, of van het draaien van Windows op je Macbook. Denk daarbij ook aan drivers en configuratieprogrammaatjes voor randapparatuur. Ze zullen overigens vaak wel werken via Rosetta 2. Maar zoek van te voren even op het net wat erover geschreven wordt, als je echt afhankelijk bent van zo’n device. Als je daar heel afhankelijk van bent, zou ik nog even wachten met uberhaupt overschakelen naar de M1 processor.

Test

Let er ook op dat er maar 2 usb-c/thunderbolt 3 poorten zijn, en dat ze aan 1 kant van de Macbook zitten. Zoals je ziet had ik last met het gelijktijdig gebruik van mijn externe Samsung X5 SSD, en een SD kaart lezer. Dat past domweg niet (zie foto). Natuurlijk kun je een USB-C hub kopen, maar dan sjouw je weer heel wat mee onderweg. Verder support de M1 chip Macbook support maar 1 extern beeldscherm. Dat is voor vooral professionals ook iets om rekening mee te houden.

Ik heb een test gedaan met het renderen van een 4K filmpje van 15 minuten in Final Cut Pro X. Eerst op de Macbook Air met de M1 processor en 8 Gigabyte RAM van 1.039 euro, en daarna met een 16 inch Macbook Pro met de Intel i7 processor en 16 Gigabyte RAM van 2.700 euro. Omdat de SSD van de Macbook Air maar 256 Gigabyte groot is, gebruik ik bij beide computers een hele snelle externe SSD. Ik meet het verbruikte percentage van de batterij die bij het renderen wordt gebruikt. Natuurlijk is de batterij van de 16 inch Macbook Pro veel groter. Dus die gebruikt veel meer energie per procent.

De Macbook Air met de M1 processor blijkt veel energie efficienter (10 procent verbruikt, terwijl de Intel Pro 13 procent verbruikt), maar doet er wel een kleine 8 minuten langer over (10 minuten op de Intel Macbook Pro, en 17:30 minuten op de M1 Macbook Air). Dat is toch superknap, omdat de Macbook Pro twee keer zoveel geheugen heeft, twee en een half keer duurder is, een aparte videokaart én een ventilator heeft, die tijdens het renderen flink lawaai maakt. Zelfs 4K renderen kan dus met met de Macbook air.

Bottem line is, dat de Macbook Air met de M1 chip zo goed is, dat hij in best wel wat gevallen de Pro versie overbodig maakt.

Design en Facetime camera

Het design en de facetime camera zijn hetzelfde gebleven. Voor wat betreft het design vind ik dat niet problematisch, omdat het bestaande design helemaal klopt. Wat mij betreft heeft het bijna de perfecte verhoudingen, rondingen, dikte en gewicht voor zo’n portable apparaat. Voor wat betreft de Facetime camera vind ik het wel jammer. Zeker in deze tijden met tele werken. De camera is wel softwarematig iets verbeterd. Maar niet hardwarematig. Hij is nog steeds maar 720p. Dat is niet meer van deze tijd.
De microfoon is overigens wel helemaal prima. Geen studiokwaliteit, zoals op de Pro. Maar prima voor de meeste toepassingen. De voiceover in mijn videoreview (zie link hierboven) is geheel opgenomen met de interne microfoon.

Toetsenbord

In deze MacBook Air zit gelukkig ook weer het toetsenbord met het schaafmechanisme, in plaats van het toetsenbord met het vlindermechanisme, dat belachelijk vaak stuk ging. Het toetsenbord typt heerlijk.

iPhone en iPad apps

Je kunt iPhone en iPad apps draaien op de M1 Apple computers met BigSur, maar dat klinkt leuker dan het is. Niet alle apps zijn beschikbaar, omdat de Macbook bepaalde functionaliteit mist die voor de apps nodig is, bijvoorbeeld GPS, of omdat ontwikkelaars hun app niet voor Macos beschikbaar stellen. Ook is de bediening van iPhone en iPad apps meestal gericht op een touchscherm, en niet op het touchpad.

Conclusie

Alles bij elkaar vind ik de Air met M1 chip geweldig. Een regelrechte aanrader voor normaal gebruik (browsen, video kijken, e-mailen, tekstverwerking etc.). Maar veel meer dan dat. Het is zelfs een alternatief voor sommige pro gebruikers. De M1 Macbook air is heerlijk portable en zonder ventilator heerlijk stil.

FAQs

Is MacBook Air M1 2020 worth buying? ›

You should buy the M1 MacBook Air today if…

If you're on a tight budget and want the most bang for your buck, the M1 MacBook Air is still a fantastic choice in 2023. With prices currently below $900 and sometimes even as low as $799, the 2020 MacBook Air offers exceptional value for your money.

Is it worth buying 2020 MacBook Air? ›

If you don't want to spend too much, then stick with the MacBook Air (9/10, WIRED Recommends) that runs on the M1 chip from 2020. It remains one of the most powerful laptops you can get for the price, and mine is still going strong.

Is MacBook Air M1 chip a good computer? ›

Compared to the Intel-based Dell XPS 13 9310, one of its closest competitors, the M1 MacBook Air is a whopping 42% faster in the multi-core Geekbench 5 test. In Basemark, which tests web-based performance, the MacBook Air pulls ahead by a still-insane 22%.

What are the disadvantages of M1 MacBook Air? ›

Price: The MacBook Air M1 is more expensive than some other laptops with similar specs. Limited port options: The MacBook Air M1 has only two Thunderbolt/USB 4 ports and a headphone jack. Limited software compatibility: Some older software may not be compatible with the M1 chip.

Is it worth it to buy MacBook Air M1 in 2023? ›

Despite being on the market for over a year, the MacBook Air M1 remains a compelling laptop choice in 2023 compares to the newer Air M2. The M1 revolutionized the industry when it was released, still offers excellent performance for everyday tasks and even lighter photo or video editing workloads.

What is the lifespan of a MacBook Air? ›

The average MacBook Air lasts for 5-7 years. However, with care, it can last much longer. With heavy use, i.e., heavy graphics usage, heavy processing applications, and leaving the computer plugged into a charger for extended periods of time, you will likely be on the lower end of the timespan.

What is the downside of a MacBook Air? ›

Cons: Two USB-C ports aren't enough for most people so be ready to use a dongle. Also, the MacBook Air isn't the most compact or lightest 13-inch laptop, and the display bezels that were chunky in 2020 are only harder to take in 2023.

Which one is better MacBook Pro or Air? ›

The Apple MacBook Air 13-inch and 15-inch and the Apple MacBook Pro 14-inch and 16-inch are all stylish, powerful and effective machines. The MacBook Air is lighter, thinner and has better battery life. Plus, it's less expensive than the Pro models.

Is MacBook Air 2020 still good in 2023? ›

So yes, if you're a user like me where you do use your MacBook for some designing or editing work but not to the levels of the pros, then the M1 MacBook Air is still a really good buy.

What is MacBook Air good for? ›

The 13-inch Air is fantastic for web browsing, working on documents, coding, and light photo and video editing. And for those seeking a large screen, better speakers, and slightly better thermal performance, we recommend the new 15-inch MacBook Air with the M2 processor as our upgrade pick.

Is it worth buying a MacBook with a M1 chip? ›

You probably won't find a faster, more compact, and better-designed machine for that amount of money. Despite being on the lowest rung and the oldest of Apple's M1 and M2 silicon, don't count it out. In our review, we came away impressed with its fast performance in most tasks and surprisingly long battery life.

Is M1 better than I7? ›

In benchmark tests, the M1 consistently outperforms the I7 11th Gen in both single and multi-core performance. The M1 is so powerful that it even gives Intel's top-of-the-line Xeons a run for their money. Regarding power consumption, the M1 is also significantly more efficient than the I7 11th Gen.

How long will MacBook Air M1 2020 be supported? ›

Apple generally supports its Mac computers for 7 years after they are released. This means that your MacBook Air M1 (2020) will be supported for software updates until at least 2027. However, it is possible that Apple will continue to support it for longer than that.

Is MacBook Air M1 2020 discontinued? ›

Apple surprisingly hasn't discontinued the M1 MacBook Air, which was launched in November 2020. So how much better is the M2 MacBook Air than the previous generation model? We compare the two Apple laptops and tell you which one could be the right choice for you.

How many years will MacBook Air M1 last? ›

A well-cared for MacBook Air will likely last 5-7 years!

However, can it keep up with software updates, RAM & storage requirements, error and updates? This is why so many Apple consumers feel the need to replace their Macbook Air after 5-7 years and this is indeed the case with most laptops in general.

How long will the M1 MacBook Air last in years? ›

But chances are, if you're getting a MacBook Air instead of a MacBook Pro, you probably won't be doing too many heavy duty stuff. And the M1 chip model is still very much a capable machine for at least another 5–6 years if I'm to be honest. Of course, again, depending on what you plan to use it for.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 14/09/2023

Views: 6490

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.